Καλωσήλθατε στο διαιτολογικό μου γραφείο

POSTED BY x96723sili | May, 10, 2016 |

Ένα από τα ζητούμενα σε μια επίσκεψη στον διαιτολόγο σας είναι να αξιολογηθεί το πόσο σωστά τρέφεστε μέχρι σήμερα και για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να απαντηθούν πολλά ερωτήματα κατά την διάρκεια της πρώτης συνέντευξης άλλα και των επόμενων συναντήσεων. Πόσες θερμίδες παίρνεται κάθε μέρα; Έχετε σωστές ώρες γευμάτων; Υπάρχουν στην διατροφή σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά; Τρώτε πολλά λιπαρά και πολλά τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη; Πολλές μεθοδολογίες έχουν αναπτυχθεί επιστημονικά στην προσπάθεια να βρεθεί η καταλληλότερη μέθοδος που να μας δώσει μια αξιόπιστη εικόνα για την συνολική διατροφική σας πρόσληψη. Η διατροφή μας συνήθως μεταβάλλεται κατά περιόδους για πολλούς λόγους που επιβάλλονται από την καθημερινότητα και τις διατροφικές μας συνήθειες πχ αλλιώς τρεφόμαστε στις γιορτές αλλιώς στις διακοπές, αλλιώς όταν έχουμε πολύ δουλειά κ.λπ. Ανάλογα όμως με το τι πάμε να ανακαλύψουμε επιλέγουμε και την κατάλληλη μέθοδο ερωτήσεων, αν θέλουμε να βρούμε το πόσο σίδηρο παίρνετε θα φροντίσουμε η μέθοδος ερωτήσεων να καλύπτει μια μεγάλη χρονική περίοδο και πολλές συγκεκριμένες ομάδες τροφών. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως ενδιαφερόμαστε για την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που το μας επισκέπτεστε και πρέπει να βρούμε το τι ακριβώς τρώτε αυτήν την περίοδο. Δηλαδή τις ώρες των γευμάτων σας, το είδος των φαγητών, τους χώρους που τρώτε, αν είναι στην δουλειά η στο σπίτι και γενικά να αποκτήσουμε μια εικόνα της διατροφής σας και να την αξιολογήσουμε περισσότερο ποσοτικά Η μέθοδος που εφαρμόζουμε σ αυτήν την περίπτωση για να έχουμε καλά αποτελέσματα λέγεται «ανάκληση 24ωρου» είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος για την απόκτηση ποσοτικών δεδομένων που αφορούν την διατροφή σας. Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στην υπόθεση ότι η καταγεγραμμένη διατροφική πρόσληψη μπορεί να αντιπροσωπεύει μια συνηθισμένη ημέρα του ατόμου.

Η ανάκληση 24ωρου διεξάγεται υπό τη μορφή συνέντευξης από τον διαιτολόγο, κατά την οποία καλείστε να ανακαλέσετε στην μνήμη σας , όλα τα τρόφιμα που καταναλώσατε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών. Κατά την διάρκεια της συνεδρίας σας ζητάμε να περιγράψετε το είδος και τις ποσότητες των καταναλισκόμενων τροφίμων και ποτών της προηγούμενης μέρας, καθώς και τις χρονικές στιγμές που καταναλώθηκαν. Θεωρητικά η ανάκληση θα μπορούσε να περιλαμβάνει πιο πολλές μέρες αλλά περιορίζεται μόνο στην προηγούμενη ημέρα λόγω της δυσκολίας των ερωτούμενων να θυμούνται με αρκετή ακρίβεια το είδος και την ποσότητα των τροφίμων που κατανάλωσαν. Η έναρξη της συνέντευξης γίνεται με αναφορά στο πρώτο γεύμα ή συμπλήρωμα που καταναλώθηκε και συνεχίζεται έτσι ώστε να καλύψει όλα τα τρόφιμα και ποτά που καταναλώθηκαν στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

Σε πρώτη φάση καταγράφουμε όλα τα τρόφιμα που καταναλώσατε χωρίς προσδιορισμό ποσοτήτων, στην συνέχεια όμως σας ζητάμε μια λεπτομερή περιγραφή των τροφίμων όπου καλείστε να προσδιορίσετε τις ποσότητες χρησιμοποιώντας αριθμό τεμαχίων (πόσα αυγά, μήλα…), σχήματα, διαστάσεις, όγκο και βάρος.

Επίσης ορισμένες φορές σας ζητάμε τις εμπορικές ονομασίες των τροφίμων καθώς και τον τρόπο προετοιμασίας των γευμάτων. Για τον καθορισμό των ποσοτήτων χρησιμοποιούμε προπλάσματα τροφίμων, αληθινά τρόφιμα (ωμό ρύζι, όσπρια…) και οικιακά σκεύη (φλιτζάνια, κουτάλια…). Στο τέλος κάνουμε μια γρήγορη επιβεβαίωση της ανάκλησης όπου σας ρωτάμε αν έχετε ξεχάσει κάποια πληροφορία.

Τα πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι περιλαμβάνει μια απλή διαδικασία, όπου χρειάζεται μόνο μια συνεδρία μικρής διάρκειας για να αρκετές ποσοτικές πληροφορίες για την διατροφή σας και τέλος η αναδρομική φύση της μεθόδου, μας δίνει πραγματικές πληροφορίες για τις διατροφικές σας συνήθειες .Ελάτε λοιπόν στο indietνα αναλύσουμε την διατροφή σας και να δούμε μαζί αν στ αλήθεια καλύπτει τις ανάγκες σας.

TAGS :

Leave a Reply

Your email address will not be published.