Γιατί μερικές φορές η ζυγαριά μας ξεγελάει

POSTED BY x96723sili | Feb, 20, 2016 |

Εχτές ζυγίστηκα και ήμουν 68 κιλά και σήμερα το μεσημέρι η ζυγαριά έδειξε 69,4 κιλά τί έγινε άραγε πήρα 1,5 κιλό σε μιά ημέρα?Πολλές φορές παρατηρούμε μικρές οι μεγαλύτερες μεταβολές στο σωματικό μας βάρος από κατακρατήσεις υγρών η μεταβολές του γλυκογόνου η της εφίδρωσης λόγω άσκησης, υψηλών θερμοκρασιών πρόσληψης η απώλειας βάρους κλπ. Αυτές οι αλλαγές μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν παχύναμε; αδυνατίσαμε; αυξήθηκαν τα υγρά του σώματος, αυξήθηκε το λίπος του σώματος; αυξήθηκε η μυϊκή μας μάζα;

Τι άραγε έχει συμβεί η μάλλον μας συμβαίνει εκείνη την στιγμή;

Για να μάθουμε στ αλήθεια τι έχει γίνει πρέπει ένας ειδικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος να εκτιμήσει μέσω επιστημονικών μεθόδων και συσκευών την σύσταση του σώματος μας. Δηλαδή να μετρήσει και να υπολογίσει πόσο νερό υπάρχει στο σώμα μας και πως κατανέμεται ενδοκυττάρια και εξωκυττάρια ,να αναζητήσει την ύπαρξη του οιδήματος η της χαμηλής ενυδάτωσης και παράλληλα να υπολογίσει πόσο λίπος έχουμε, πόση μυϊκή μάζα έχουμε και μια σειρά από επιμέρους παραμέτρους που μας πληροφορούν για την σωματική μας υγεία και την διατροφική κατάσταση του οργανισμού μας. Μπορεί παράλληλα εφαρμόζοντας αυτές τις μεθόδους κατά την διάρκεια μιας διατροφικής παρακολούθησης του ατόμου να ελέγχει το αν οι μεταβολές που επιθυμούμε (πχ απώλεια λίπους,αύξηση μυικής μάζας κλπ) πραγματοποιούνται η όχι και σε ποιο βαθμό .Οι μετρήσεις για την σύσταση του σώματος μπορούν να γίνουν μόνο στο διαιτολογικό γραφείο και μόνο από έμπειρο προσωπικό για να είναι αξιόπιστες και να μας δίνουν την πραγματική εικόνα.

Οι συσκευές με τις οποίες μπορούν να γίνουν οι μετρήσεις αυτές είναι πάντα ιατρικά κατάλληλες και διαπιστευμένες με τα διεθνή στάνταρ ποιότητας, δηλαδή απαιτείται ένας ειδικός εξοπλισμός σε έμπειρα χέρια για να έχουμε μια σοβαρή απάντηση και όχι λάθη και εικασίες. Η ανάλυση της σύστασης του σώματος βοηθάει στο να εξάγουμε συμπεράσματα που αφορούν πολλές καταστάσεις που προκαλούν μεταβολές στο σώμα μας λόγω της άθλησης, της εφηβείας, της εμμηνόπαυσης η ακόμα και της γήρανσης λόγω ηλικίας. Επίσης βοηθά στην εκτίμηση παθολογικών καταστάσεων όπως είναι το παθολογικά χαμηλό σωματικό βάρος, ο καρκίνος, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης ,οι διατροφικές διαταραχές κλπ .Στην περίπτωση της παχυσαρκίας ,η ανάλυσης της σύσταση του σώματος βοηθά στον καθορισμό της νοσηρότητας λόγω αυξημένου σωματικού λίπους αλλά και της παθολογικής κατανομής αυτού ,σε επίπεδο ατομικής αλλά και δημόσια υγείας.

Στην διαιτολογική κλινική πράξη οι μέθοδοι αυτές, εκτός της διαγνωστικής τους σημασίας, προσφέρουν τη δυνατότητα εκτίμησης ποσοτικών και ποιοτικών μεταβολών της σύστασης του σώματος κατά την απώλεια ακόμη και μικρού βαθμού σωματικού βάρους .Οι σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης της σύστασης του σώματος έχουν ρίξει αρκετό φως στην παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας η οποία μπορεί να αφορά όχι μόνο την αύξηση του σωματικού λίπους αλλά και της άλιπης μάζας. Η αύξηση αυτή που εξηγεί την αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση των παχύσαρκων ατόμων.

Η μέθοδος μέτρησης με την μεγαλύτερη διάδοση αυτήν την στιγμή είναι η βιοηλεκτρική εμπέδηση μονής συχνότητας (50kHz) που είναι εντελώς ακίνδυνη, μπορεί να εφαρμοστεί στην πλειονότητα των ατόμων και να μας δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα με μεγάλη επαναληψιμότητα αξιοπιστία και εγκυρότητα.

Μία εξελιγμένη τεχνική βιομπέδησης είναι η ανάλυση της διανυσματικής βιοηλεκτρικής εμπέδησης (BIAvectoranalysis), η οποία εκτιμά άμεσα την ολοσωματική αντίσταση. Η τεχνική αυτή συνδυάζει την εκτίμηση της απλής αντίστασης των σωματικών υγρών σε ένα ακίνδυνο εναλλασσόμενο ρεύμα και της χωρητικής αντίστασης που προκαλείται από τις κυτταρικές μεμβράνες και τους ιστούς. Αποτελεί την ιδανική μέθοδο για τη διάκριση του αυξημένου σωματικού βάρους λόγω λίπους ή υγρών .Τα αποτελέσματα της μέτρησης παρουσιάζονται σε ένα ειδικό διάγραμμα όπου φαίνεται η διατροφική κατάσταση του ατόμου και η πιθανή της βελτίωση-εξέλιξη σε κάθε επαναλαμβανόμενη μέτρηση. Έτσι μαζί ο πελάτης και ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος μελετούν το αποτέλεσμα των ενεργειών τους και βλέπουν την αποτελεσματικότητα τους Μπορούν να εγκρίνουν η να επανεξετάσουν την στρατηγική τους στο πλαίσιο της επίτευξης των διατροφικών στόχων που έχουν θέσει στην προσπάθεια τους και να θέσουν νέους στόχους ανάλογα με τα δεδομένα. Η ανάλυση της διανυσματικής βιοηλεκτρικής εμπέδησης είναι μια χαμηλού κόστους γρήγορη ακίνδυνη και αποτελεσματική μέθοδος παρακολούθησης της διατροφικής σας κατάστασης που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στον σχεδιασμό της διατροφικής σας βελτίωσης

TAGS :

Leave a Reply

Your email address will not be published.