Σύσταση σώματος και σωματικό λίπος

POSTED BY x96723sili | Feb, 10, 2016 |

Η σύσταση του ανθρώπινου σώματος συνδέεται άμεσα με τη μεταβολική και λειτουργική κατάσταση του οργανισμού δηλαδή με την ανθρώπινη υγεία.Ο λιπώδης ιστός όπως και οι υπόλοιποι ιστοί του σώματος επιτελεί σημαντικές λειτουργίες.Η ικανότητά των ιστών του σώματος να  αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις του οργανισμού εξαρτάται από την ποσοτική και ποιοτική τους σύσταση.Η ποσότητα και η αναλογία των ιστών αυτών, στο ανθρώπινο σώμα σχετίζονται με τη διατήρηση καλής υγείας και την ποιότητα ζωής, ενώ οι διαταραχές της σύστασής τους σχετίζονται με την εμφάνιση και την κλινική πορεία συγκεκριμένων νόσων. Επομένως το ζητούμενο της ανάλυσης της σύστασης σώματος, ανεξάρτητα από τον τρόπο προσέγγισης, είναι ο ποσοτικός και ο ποιοτικός προσδιορισμός των τριών κύριων δομικών στοιχείων του ανθρώπινου σώματος, του μυϊκού, του οστίτη και του λιπώδους ιστού.Ο λιπώδης ιστός στο ανθρώπινο σώμα εξαρτάται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το ολικό σωματικό λίπος εξαρτάται από τον αριθμό των λιποκυττάρων και από το βαθμό της πλήρωσης των αποθηκών λίπους του ανθρώπινου οργανισμού. Ο λιπώδης ιστός είναι η κύρια περιοχή αποθήκευσης λίπους σε υγιείς ενήλικες και διαχωρίζεται σε δύο τύπους, στο φαιό και λευκό λιπώδη ιστό, οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ τους, ως προς τις λειτουργίες και τη ποσότητά τους στο σώμα.
Φαιός λιπώδης ιστός
Ο φαιός λιπώδης ιστός συναντάται κυρίως στην περιοχή της πλάτης και του λαιμού, σε μεγαλύτερη ποσότητα στα βρέφη, ενώ σε μικρότερη ποσότητα στους ενήλικες και πιο συγκεκριμένα σε ποσότητα μικρότερη από 1% του ολικού σωματικού λίπους, τέλος έχει βρεθεί ότι σχετίζεται άμεσα με τη θερμορύθμιση του σώματος  (Rothwell and  Stock, 1985).
 Λευκός λιπώδης ιστός
Ο λευκός λιπώδης ιστός αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα της συνολικής μάζας του λιπώδους ιστού στους ενήλικες και στα παιδιά. Συγκροτείται από τα λευκά λιποκύτταρα, τα οποία χρησιμεύουν κυρίως στον οργανισμό ως αποθήκες τριγλυκεριδίων και κατ’ επέκταση ενέργειας, τέλος δευτερογενώς μονώνουν και προστατεύουν ζωτικά όργανα από τραυματισμούς και μηχανικές πιέσεις. Η συνολική μάζα του λιπώδους ιστού συντελείται από το θεμελιώδες λίπος και από το αποθηκευμένο λίπος ( Freedland, 2004).
 Θεμελιώδες λίπος
Ο πρώτος χώρος αποθήκευσης λίπους  καλείται θεμελιώδες λίπος αποτελείται από το λίπος που υπάρχει στο μυελό των οστών, στο νευρικό σύστημα, στις κυτταρικές μεμβράνες και σε πλήθος ζωτικών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, σπλήνα, νεφρούς, έντερο) επομένως συμπεραίνουμε ότι το θεμελιώδες λίπος είναι απαραίτητο για τη δομή και τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού ( Rothwell and Stock, 1985).
Το θεμελιώδες λίπος σε έναν ενήλικο άντρα αποτελεί περίπου το 3 %του σωματικού του βάρους, ενώ μια ενήλικη γυναίκα έχει περισσότερο θεμελιώδες λίπος, περίπου 12-15% του σωματικού της βάρους, γεγονός που σχετίζεται με ορμονικούς παράγοντες και τις αναπαραγωγικές διαδικασίες, καθώς  διαδραματίζει σημαντικό βιολογικό ρόλο στην κύηση. Αυτό το επιπλέον 9-12% του ειδικού για το φύλο λίπος εντοπίζεται στην περιοχή του στήθους, του ισχίου και των μηρών άλλα δεν έχει διευκρινισθεί εντελώς εάν το θεμελιώδες ή απαραίτητο λίπος  λειτουργεί σαν απόθεμα (Behnke et al., 1959).
Το γεγονός ότι η συνολική λιπώδης μάζα σώματος στο γυναικείο σώμα αναφοράς είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ότι στο αντρικό σώμα αναφοράς έχει ορμονική βάση, αφού έχει αποδειχθεί ότι τα επίπεδα των γυναικείων στεροειδών ορμονών των προ-εμμηνοπαυσιακών γυναικών αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή περιοχή (σπλαχνικό λίπος) και επιτείνουν την συσσώρευση λίπους στην περιφέρεια ,σε αντίθεση με τους άντρες.
Το απαραίτητο σωματικό λίπος αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο βιολογικό όριο, κάτω από το οποίο η μείωση του σωματικού βάρους αποδεικνύεται πολύ επικίνδυνη για τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων και συνεπώς για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
 Αποθηκευμένο λίπος
Ο δεύτερος χώρος αποθήκευσης λίπους είναι το αποθηκευμένο λίπος, το οποίο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο σε όγκο, υποδόριο λίπος και το εσωτερικό ή σπλαγχνικό λίπος, που προστατεύει τα διάφορα εσωτερικά όργανα, τέλος η ποσότητά του αντικατοπτρίζει το απόθεμα επιπλέον ενέργειας του οργανισμού και μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο.
Το υποδόριο λίπος αποτλεί μέρος μεγαλύτερο από το 50% του ολικού σωματικού λίπους και εντοπίζεται κάτω από το δέρμα. Αυτή η μορφή λίπους όταν χωρίζεται από το συνδετικό ιστό σε μικρότερα διαμερίσματα, το δέρμα αποκτά μια πολύ ιδιαίτερη υφή με μικρά βαθουλώματα, τη γνώστη κυτταρίτιδα.
Το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας, ονομάζεται ενδοκοιλιακό και η συσσώρευσή του έχει συνδεθεί με διάφορες μεταβολικές παθήσεις όπως η υπερινσουλιναιμία, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, η  αλβουμινουρία και άλλες προφλεγμονώδεις και προθρομβωτικές παθήσεις.
Το ιδανικό ποσοστό του αποθηκευμένου λίπους είναι παρόμοιο στους άνδρες και στις γυναίκες    (στους άνδρες είναι περίπου 12% της σωματικής μάζας και στις γυναίκες είναι περίπου 15% της σωματικής μάζας), (Freedland, 2004).
Τέλος ο λιπώδης ιστός εκκρίνει βιολογικά ενεργά μόρια (λεπτίνη, αντιπονεκτίνη, ρεζιστίνη,          ΡΑΙ-1, TNF-α), τα οποία μπορούν να ρυθμίσουν το αίσθημα της όρεξης συνεπώς την  πρόσληψη της τροφής, να επηρεάσουν τη δράση άλλων κύριων ορμονών, να ρυθμίσουν τον μεταβολισμό του ίδιου του λιπώδους ιστού ή και να επηρεάσουν την έκφραση παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (Kershaw and Flier, 2004).

TAGS :

Leave a Reply

Your email address will not be published.